Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2017 10:59 - Ако депресията вече е факт
Автор: spasime Категория: Други   
Прочетен: Коментари: Гласове:
2

Последна промяна: 04.01.2017 11:01


 За щастие, депресията е сравнително лесен за лечение проблем, ако вече е факт и преосмислянето на нещата не ти помага. Затова е важно да знаем как да разпознаваме първите признаци и своевременно да вземаме мерки. Какво да правим?
  1. Здравословно хранене

Добре известен факт е, че физическото състояние на организма на човек влияе върху психичното му здраве. Балансираното и правилно хранене предпазва не само тялото, но и духа ни.

Витамини
Нивата на витамин B12 и фолиева киселина в организма на хора в депресия са чувствително по-ниски, отколкото при здрави хора. Доказано е, че диета, богата на тези вещества, или приемането им като хранителна добавка забързва и подпомага процеса на оздравяване. Приемането на антиоксиданти като витамин А (бета каротин), витамин С и витамин Е в продължение на 6 седмици също значително подобрява симптомите.

Въглехидрати
Изследвания показват, че приемът на въглехидрати увеличава производството на серотонин – невротрансмитер (химическо вещество в мозъка), свързан с контрола на настроението. Успокоителният им ефект е причината някои хора да посягат към богати на въглехидрати сладкиши, торти и чипсове, когато се чувстват тъжни или депресирани. След като вече знаеш това, следващия път, когато се чувстваш тъжна или депресирана, избирай разумно. Избягвай пържено или прекалено мазно. Ако имаш нужда да хапнеш въглехидрати, наблегни на печени и пълнозърнести храни.

Омега-3 мастни киселини
Някои полиненаситени мастни киселини правят чудеса с организма на човек и съответно с настроението без вредните странични ефекти на антидепресантите.Ниските им нива също са свързани с импулсивно поведение и враждебност. Ако предпочиташ да си ги набавиш по естествен път, просто хапвай повече орехи, ленено семе, сьомга и сардини.

Минерали
Що се отнася до настроението, има и няколко минерала, които привличат вниманието на учените. Цинкът е един от най-важните минерали за човешкия организъм. Той е свързан с функцията на имунната система, щитовидната жлеза, растежа на клетките, сетивата и други. Открито е, че при депресия нивата на цинк в организма са по-ниски от нормалното. Липсата на селен в диетата също е обвързана с увеличаване на риска от това разстройство. В по-големи количества обаче той може да бъде опасен, поради което се препоръчва да се приема чрез естествени източници. Богати на селен и цинк храни са морските дарове и ядките.

  1. Спорт и физическа активност

Множество изследвания показват, че физическите упражнения подобряват настроението, зареждат с енергия и намаляват риска от изпадане в депресивни състояния. Според някои учени това се дължи на социализиращия фактор при екипните спортове. Други твърдят, че е обвързано с чувството, че човек прави нещо добро за себе си и с положителния ефект, който усеща върху тялото си. Трети пък казват, че всичко се дължи на химичните промени в организма по време на и след тренировка. Каквато и да е причината обаче, със сигурност сама си усещала напиращата усмивка на лицето си след тренировка.

  1. Социална среда

Социалната изолация невинаги означава самота. Някои хора просто предпочитат да прекарват повече време насаме със себе си. Онези, които се чувстват самотни обаче, често са депресирани. Като цяло хората със здрава и подкрепяща социална среда се справят по-лесно с травмиращи житейски събития и проблеми като загубата на близък човек, заболявания, наранявания, загуба на работно място и други. Липсата на подкрепа може да усили усещането за провал, отчаяние и безполезност. Затова е наистина важно, ако почувстваш, че твой близък човек проявява симптоми на депресия, да поговориш с него или нея, да проявиш емпатия и да покажеш любовта си.

  1. Домашни любимци

Ако у дома имаш домашен любимец, знаеш колко любов и щастие може да ти донесе една животинка. Още през 70-те години на 20 в. учените откриват терапевтичния ефект на животните. Според научната литература грижата за куче или коте увеличава позитивните емоции и намалява чувството на тъга и тревожност. Това се дължи на повишаването на нивата на допамин и серотонин в мозъка при срещата с животното. Интересното е, че в анималотерапията се използват, и то ефективно, и други животни като коне, делфини и дори рибки.

  1. Професионална помощ

Понякога, независимо колко много се опитваме, не успяваме да се справим сами с проблемите си и е необходимо да се обърнем към професионалист. Разговорът с психолог ще ти позволи да видиш нещата от друг ъгъл и ще ти помогне да се справиш с депресията.





Гласувай:



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spasime
Категория: Други
Прочетен: 8073
Постинги: 2
Коментари: 1
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930